SUOMEN NEITO

Mariina Niittymäen uusi sävellys Suomen neito on Niitty- & Kytömäen kolmas single. Suomen neito julkaistaan Kalevalan päivänä 28. helmikuuta. Albumin ehkäpä iskelmällisin kappale ilahduttaa myöskin keväällä julkaistavalla depyytti-LP:llä. Sanoitus on löytynyt Elias LönnrotinKanteletar-runokokoelmasta (1880), ja se on alun perin Karjalan neito -nimellä julkaistu runo.

Suomen neito -lyriikkamusiikkivideo julkaistaan Naistenpäivän kunniaksi 8.3.2023.

Suomen neito Spotify

Artistit kertovat Suomen neito -singlestä:

– Olimme säveltäneet ensimmäiset runosävellykset, jotka tilattiin meiltä Kalevalanpäivän juhlaan. Yleisön joukosta eräs ihminen toi meille keikan jälkeen tämän Kantelettaren runon ja kysyi, voisiko myös sen säveltää. Tekstissä oli ehdottomasti tarttumapintaa, nykypäivää ja se alkoikin soida välittömästi päässäni ensilukemalta juuri tällaisena, kertoo Mariina ja jatkaa: – Suomalainen klassikkorunous on hämmentävän samaistuttavaa ja ajankohtaista edelleen, vaikka nämä Kantelettaren tekstit ovat alkujaan ammoisista ajoista. Ehkä syy siihen löytyy materiaalin taltioijan viisaista sanoista ja huomioista. Tekstit ovat aitoja, ja sekä runon että laulun merkitys ihmisen hyvinvointiin on mittava ja tutkimuksilla olemassaolevaksi todistettu. Lönnroth taisi olla kaiken osaamisensa ohella oman aikansa musiikkiterapeutti. 

Inari Kytömäki pohtii Suomen neidosta:– Suomen neito on hyvän mielen musiikkia, jossa on vahvoja vaikutteita 50-luvulta. Hyvä teksti myös tähän päivään! Tästä muistuu mieleen aikani tanssiorkesterisoittajana, erityisesti lavatanssit , swingit ja BoogieWoogiet.