Kuningasten Kunnioiksi

Niitty- & Kytömäki nostaa musiikillaan kansallisrunouden aarteita nykypäivään  •
Debyytti-LP julkaistaan pe 31.3.2023 suoratoistopalveluissa

Kahden naisen duo Niitty- & Kytömäki, eli muusikot Mariina Niittymäki (laulu) ja Inari Kytömäki (piano), aloittivat keikkailun vuonna 2018 klassikko-jazz-kappaleita esittämällä. Punaisena lankana on vaalia suomalaista kansanperinnettä ja nostaa musiikilla kansallisrunouden aarteita esiin sekä levyttää suomalaista sekä suomalais-karjalaista klassikkorunoutta uusin sävellyksin. Musiikissa on vaikutteita jazzin eri tyylilajeista, kuten latin-, vintage-, cabaree- ja nu-jazzista. 

Kuningasten Kunnioiksi -projekti ja debyytti-LP
Vuonna 2021 kokoonpano aloitti musiikillisen Kuningasten Kunnioiksi -projektin, jonka tavoite on nostaa esiin mm. kalevalaista ja klassikkorunoutta. Niin sai alkunsa vinyylin työstäminen. Projektin ensimmäinen syksyllä 2022 julkaistu Tuoll´ on mun kultani on levyn ainoa coverjulkaisu. Se on yksi Kantelettaren tunnetuimmista runoista ja Jaakko Salon jazzsovitus vuodelta 1961. Toinen julkaisu nimeltään Kello, jota höystävät studiosta löytyneet rämisevät esineet, julkaistiin vuoden 2023 alussa. Kyseessä on Niittymäen uusi sävellys, joka on tehty Uuno Kailaan samannimiseen runoon. Kolmas levytetty kappale Suomen neito on niin ikään Mariinan sävellys. Kappaleen sanoitus on löytynyt Elias Lönnrotin Kanteletar-runokokoelmasta. Pyy pesätön lintu julkaistaan vielä juuri pitkäsoiton julkaisun alla (ks lyriikkavideo). 

Kuningasten Kunnioiksi -depyytti-LP näkee päivän valon 31.3.2023. Levyllinen terapeuttista musiikkia juurien etsimiseen

“Kulttuurisen identiteetin etsiminen on nostanut näinä haasteellisina aikoina päätään. Toivon, että musiikkimme vastaa näihin tarpeisiin ja toimii kuulijalleen voimaannuttavana ja eheyttävänä kuunteluelämyksenä. Meille on usein myös tultu keikan jälkeen sanomaan, miten kuulija menetti ajan- ja paikantajunsa, purjehti ajatuksiinsa, ja mieli vaelsi muissa maailmoissa ja monissa tunteissa.​” – Mariina 

Analoginen taltiointi tuo esiin pienimmätkin nyanssit

Analoginen äänitys takaa parhaan mahdollisen kuunteluelämyksen, parhaassa tapauksesaa tuntuu kuin orkesteri olisi olohuoneessa.“Kaikki vetäistiin purkkiin livesoittona. Homma taltioitiin analogisesti. Päädyimme tähän, jotta saisimme materiaaliimme sen lämmön, joka entisaikojen vinyylilevyissä kuullaan. Tätä levyä ei ole tehty laskelmoiden, ajatellen kuuntelukertoja tai kaupallista aspektia. Tämä on tehty täydestä tunteesta ja rakkaudesta. Ja kunnioituksesta juuria ja suomalaista kulttuuria kohtaan” – InariLevyn musiikkituotannossa ovat olleet mukana mm. ammattimuusikot Jarkko Palokas, Tommi Taavila ja Simo Kärki. Yhdessä he esiintyvät Mariinan ja Inarin kanssa nimellä Niitty- & Kytömäki Ensemble mm. tulevissa levynjulkaisukonserteissa. Levyn äänittäjä/miksaaja/tuottaja on Anssi Kippo. 
Pitkäsoitto löytyy kattavasti suoratoistopalveluista, mutta parhaan kuunteluelämyksen saavuttamisesksi suosittelmemme lämpimästi pitkäsoiton kuuntelua vinyylilevyltä.


Vinyylilevy on ostettavissa:
levykauppa Äx
Retroshop, Lappeenranta, Valtakatu
sekä kaikilta Niitty- & Kytömäki konserteilta ja keikoilta.